Activitatea afacerilor din zona euro a crescut la cel mai rapid ritm lunar în mai bine de două decenii, în luna iulie, pe măsură ce relaxarea restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 a dus la avansul serviciilor. Totuși, temerile legate de un nou val de infecții au afectat încrederea mediului economic, potrivit presei internaționale.
Pe fondul creșterii ratelor de vaccinare, a reducerii presiunii asupra sectorului medical și a ridicării restricțiilor pe care guvernele le-au impus pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, cererea a început să revină, relatează Reuters, preluat de News.ro.
Indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), realizat de IHS Markit, considerat ca un indicator bun al sănătăţii economice, a urcat la 60,6 în iulie, de la 59,5, cea mai înaltă valoare atinsă din iulie 2000. Indicele este peste pragul de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie şi depășește o estimare dintr-un sondaj Reuters, de 60 de puncte.
„Zona euro se bucură de creştere în timpul verii, deoarece slăbirea restricţiilor pentru combaterea virusului în iulie a propulsat creşterea la cel mai rapid ritm din ultimii 21 de ani”, a declarat Chris Williamson, economist-şef pentru afaceri la IHS Markit.
Potrivit specialistului, în special sectorul serviciilor se bucură de ridicarea măsurilor restrictive pentru Covid-19 şi de creșterea ratele de vaccinare, în special în ceea ce priveşte sectoarele de ospitalitate, călătoriile şi turismul.
Un PMI care acoperă industria de servicii, dominantă în zona euro, a sărit la nivelul de 60,4, de la 58,3, cel mai ridicat nivel din iunie 2006 şi peste prognoza din sondajul Reuters, de 59,5.
Cererea fost accelerată, ceea ce indică faptul că ritmul nu va încetini în curând, potrivit sursei citate. Drept dovadă, indicele privind noile afaceri a crescut de la 58,7 la 59,7, unul dintre cele mai ridicate niveluri din istoria de 23 de ani a sondajului.
În ceea ce privește indicele PMI din industria prelucrătoare, acesta a scăzut uşor de la recordul din iunie, de la 63,4 la 62,6.
Un indice privind producţia, care intră în componenţa indicelui compozit PMI, a scăzut la 60,9, de la 62,6.
Totuși, relatează Reuters, răspândirea variantei Delta, cu un grad ridicat de contagiozitate, a coronavirusului a afectat în continuare lanţurile de aprovizionare globale şi a determinat creşterea preţurilor materiilor prime.
Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Aproape 70% din infecțiile cu COVID-19 din majoritatea țărilor europene sunt acum, în medie, cu varianta Delta, identificată prima dată în India, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, care reiterează îndemnul adresat tuturor statelor de a vaccina masiv populația.
Creșterea numărului de infecții și temerile privind apariția unui noi val al COVID-19 au afectat nivelul de încredere pentru viitor, indicele coborând la 67.8 de la 71.9, cel mai redus nivel, din februarie.
Acesta vine în acord cu datele recente ale Comisiei Europene privind indicele de încredere a consumatorilor, care a scăzut luna aceasta. Conform cifrelor publicate joi, indicele a scăzut în iulie cu 1,1 puncte, atât în UE, cât și în zona euro, comparativ cu luna iunie. Cu valori de -5,6 (UE) și -4.4 (zona euro), indicatorul rămâne peste nivelul de dinanintea pandemiei în ambele regiuni, arată Comisia.